Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού: Γιορτάστηκε με Ενημέρωση και Προσφορά στη Θεσσαλονίκη, με τον ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης ως Χρυσό Χορηγό

Νέα

Δυναμική ήταν η παρουσία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης στη μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στις 22 Σεπτεμβρίου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού.

Ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης ήταν ο χρυσός χορηγός της εκδήλωσης, στηρίζοντας τη διοργάνωση και αναδεικνύοντας τη συνεισφορά του στη δημόσια υγεία.

Ξεχωριστή  στιγμή αποτέλεσε η φωταγώγηση του Λευκού Πύργου με πράσινο χρώμα, σε μια συμβολική κίνηση για την αφοσίωση των φαρμακοποιών στη διασφάλιση της υγείας της κοινότητας.

Περισσότεροι από 8.000 Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης βρέθηκαν στις ειδικές τέντες που στήθηκαν στο πλακόστρωτο της παραλίας και είχαν την ευκαιρία να συμβουλευτούν τους φαρμακοποιούς μέλη του ΦΣΘ για σημαντικά θέματα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν δωρεάν self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ δόθηκαν οδηγίες για την ορθή χρήση τους και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα όπως οι εμβολιασμοί ενηλίκων, η σωστή χρήση αντιβιοτικών και ο ρόλος της σωματικής άσκησης και της διατροφής στην πρόληψη και διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές δήλωσε ότι “για άλλη μία χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού. Ο χρυσός χορηγός της εκδήλωσης, ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει φτιαχτεί από τους φαρμακοποιούς και λειτουργεί με τους φαρμακοποιούς για τους φαρμακοποιούς και όχι μόνο, είναι εδώ για να δείξει στον κόσμο ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την υγεία και σε επίπεδο προϊόντος και σε επίπεδο επιστήμης”.


 


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης δήλωσε ότι «ο Σύλλογός μας γιορτάζει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, στήνοντας ένα εικονικό φαρμακείο κοντά στον Λευκό Πύργο, όπου φαρμακοποιοί μέλη μας παρείχαν συμβουλές υγείας. Φέτος για πρώτη φορά ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε πράσινος προς τιμήν των φαρμακοποιών. Ήμασταν στήριγμα στην υγειονομική κρίση και συνεχίζουμε με δράσεις όπως η δωρεάν διανομή self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και οι εμβολιασμοί για γρίπη και COVID-19».

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισήμανε ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αποτελεί ευκαιρία για το υπουργείο Υγείας να τιμήσει τους φαρμακοποιούς που αποτελούν κομβικούς συμμάχους. Εκτός από την εξυπηρέτηση του λαού, τα φαρμακεία είναι κέντρα υγείας στις γειτονιές, προσφέροντας πρόληψη και προειδοποίηση και συμβάλλοντας σημαντικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η συμβολή των φαρμακοποιών είναι ουσιαστική, τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για την κοινωνία ευρύτερα».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά τους φαρμακοποιούς, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στην πρόληψη και την υγειονομική φροντίδα. Άλλωστε προερχόμενος από μία οικογένεια φαρμακοποιών, ξέρω πολύ καλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και το πόσο συμβάλλουν τελικά και στη λειτουργία της κοινωνίας και στην προστασία της υγείας όλων μας”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε ότι «ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν αναπτύσσει μόνο επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά έχει και έντονο κοινωνικό ρόλο με πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αναγκαία κοινωνική συνεισφορά του φαρμακοποιού ως βασικού προσφέροντα υγειονομικών υπηρεσιών στη γειτονιά».

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, Στήβη Σιωζοπούλου, δήλωσε ότι «αυτή η εκδήλωση είναι σημαντική για την ενημέρωση σχετικά με το προληπτικό τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο δωρεάν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες μέσω των φαρμακείων. Το τεστ αυτό παρέχει έγκαιρη διάγνωση και ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι καθοριστικός, καθώς είναι συχνά η πρώτη επαφή για παροχή υγειονομικής φροντίδας»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης προσέφερε στους παρευρισκόμενους καραμέλες Vita Action για το λαιμό, συνδυάζοντας την ενημέρωση για θέματα υγείας με την φροντίδα στην πράξη.