SYFAGreen δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος – συμμετοχή στο πρόγραμμα #gopafree ανακύκλωσης των αποτσίγαρων.

Uncategorized

Στα πλαίσια των δράσεων SYFAGreen με προσανατολισμό στην προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη,
ο Συνεταιρισμός μας προχώρησε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Cigaret Cycle AMKE
και περήφανα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα #gopafree ανακύκλωσης των αποτσίγαρων.

Τα αποτσίγαρα παρόλο το μικρό μέγεθός τους κάνουν μεγάλο κακό στο περιβάλλον.

  • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.
  • Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό έως και 15 έτη.

 

  • Μόνο ένα αποτσίγαρο είναι θανατηφόρο για τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε επτά λίτρα, γλυκό ή αλμυρό νερό.

 

  • Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους.

 

  • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

Κάδοι SYFATHESS #gopafree ανακύκλωσης των αποτσίγαρων.

O SYFATHESS τοποθέτησε έναντι ενός συμβολικού ετησίου μισθώματος στον Οργανισμού Cigaret Cycle από έναν ειδικός κάδος περισυλλογής αποτσίγαρων #gopafree  σε κάθε φαρμακαποθήκη μας (ΣΥ.ΦΑ. και Σ.ΕΛ.ΦΑΡ.).
Παράλληλα, προχωρήσαμε σε ενημέρωση και προτροπή στους καπνιστές εργαζομένους μας να σβήνουν τα αποτσίγαρά τους μόνο εκεί, προάγοντας την ασφάλεια και την καθαριότητα του εργασιακού χώρου.

Τα αποτσίγαρα κάθε φαρμακαποθήκης θα συλλέγονται κάθε μήνα από τα συνεργεία καθαρισμού της Cigaret Cycle και θα προωθούνται σε εργοστάσια του εξωτερικού για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση.
Στόχος του Οργανισμού Cigaret Cycle είναι το 2025 όλη η διαδικασία της ανακύκλωσης να γίνεται στην χώρα μας.

Προϊόν της επεξεργασίας των φίλτρων είναι ανακυκλωμένα νέα υλικά και προϊόντα. Τα δε υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα, κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα, για χρήση στην ανθοκομία.

Μέρος των εσόδων του Οργανισμού Cigaret Cycle από την ενοικίαση των κάδων επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο εκ’ νέου για την αγορά γυαλιών όρασης, ακουστικών βαρηκοΐας, ή άλλων κοινωνικών προσφορών, για πολίτες που ανήκουν στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα..

Η Cigaret Cycle θα παρέχει στον SYFATHESS κάθε μήνα ενημέρωση σχετικά με την ποσότητα των αποτσίγαρων που παρέλαβαν καθώς και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της δράσης μας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Οργανισμός Cigaret Cycle σε συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων DT&S – Cisco έχει δημιουργήσει τον έξυπνο κάδο με αισθητήρα πλήρωσης, και την καταγραφή αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο.

 

Δράσεις SYFATHESS #gopafree  καθαρισμού χώρων και παραλιών

Εντός του 2024 και σε συνεργασία με τον ΦΣΘ και τον Οργανισμό Cigaret Cycle θα διοργανώσουμε δράσεις καθαρισμού Δημόσιων χώρων ή παραλιών με τη συμμετοχή των μελών μας και του Προσωπικού του Συνεταιρισμού.

Για πληροφορίες και τοποθέτηση κάδων στα φαρμακεία σας μπορείτε να επισκεφθείτε το cigaretcycle.org